Skip to content
2 miesiące ago

254 words

WITAMINA A L Właściwości witaminy A Prowitamina A występuje w roślinach jako żółty barwnik i tylko roślinne pożywienie jest jej źródłem. Barwnik ten został wyodrębniony z marchwi i nazwany karotenem. Udowodniono później, że karoten jest prowitaminą A. Istnieje wiele roślinnych barwników karoten owych. Niektóre z nich nie zmieniają się na witaminę A, niektóre jednak, a jest ich cztery, ulegają w ustroju zwierzęcym tej przemianie. Są to alfa, beta i gamma – karoteny oraz kryptoksantyna. Najsilniej działającym jest beta – karoten. Czynna witamina A występuje w dwóch postaciach: A1- wyodrębniona z tłuszczu wątroby ryb -słonowodnych i A2 z tłuszczu ryb słodkowodnych. Karrer i jego współpracownicy określili chemiczne wzory betakarotenu i witaminy Al Również wzory strukturalne alfa i gamma karotenów oraz kryptoksantyny są obecnie znane. Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i w rozpuszczalnikach tłuszczów. Witamina A jest obecna w tłuszczach jako frakcja nie ulegająca zmydleniu i jest ona alkoholem o wysokim ciężarze cząsteczkowym. Witamina A jest odporna na ciepło nawet 200-stopniowe bez tlenu, kwasów i zasad, zostaje jednak zniszczona przez utlenienie w każdej ciepłocie. Witamina A posiada pewną wrażliwość na światło. Sama witamina A jest bezbarwna, lecz daje niebieskie zabarwienie z trójchlorkiem anotymonu w obecności tlenu. Daje ona także charakterystyczne widmo absorpcyjne i zieloną fluorescencję w naświetlaniu promieniami pozafiołkowymi. [patrz też: anatomia palpacyjna, dentysta Kraków, anatomia palpacyjna poznań ]

Powiązane tematy z artykułem: anatomia palpacyjna dentysta Kraków stomatolog poznań